Napsali o mně

Vědci nás vyzývají k diskuzi, ale už předem odsuzují ty, kteří mají odlišný názor, kritizuje výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti analytik a bývalý poradce prezidenta Václava Klause Tomáš Haas. Hudebník a politik ODS Petr Štěpánek v kritice zachází ještě dál.

Bývalý člen ODS Haas na sociálních sítích upozorňuje, že akademici sice vyzývají k dialogu, ale „již předem odsuzují ty, kdo do diskuze vstoupí s názorem odlišným od toho, který media, politici a oni sami, označují za neodpovídající realitě', jako xenofóby a šiřitele neracionálního strachu".

„Jsme vyzýváni k diskuzi, které se nesmíme zúčastnit, protože naše názory jsou iracionální a nesmí se jim dávat prostor," podotýká Haas a dodává, že třeba do diskuze ČT o výzvě byli pozvání jen signatáři petice, ne ale její odpůrci.

Podle analytika je to důkaz nabubřelosti morálních autorit a pocit „výjimečnosti a nadřazenosti". „Trochu pokory by neškodilo, pánové a dámy. A neškodilo by otevřít oči a rozhlédnout se kolem sebe. Na jih, na problémy, které má Itálie a Řecko. Na západ, do Německa, do Francie, do Calais. Na východ, do Maďarska. Na sever, do Švédska. Pořád ještě nechápete, při vašem vzdělání, že existuje problém a z čeho mají lidé oprávněné obavy?" dodává Haas.

To Petr Štěpánek, hudebník a člen ODS, jde ve své kritice ještě dál. „Petici proti povinným kvótám uprchlíků podepsal 180 tisíc lidí. Pro Českou televizi to ovšem byla víceméně okrajová záležitost. Výzvu učitelů s bolševismem vymytými mozky, kteří se vydávají za vědce, podepsalo několik stovek lidí," píše na Facebooku Štěpánek s tím, že právě z výzvy vědců udělala ČT „málem hlavní téma zpráv".

I on upozorňuje, že ČT do debaty s výjimkou hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nepozvala žádné kritiky výzvy. „Ta disproporce je tak šílená, že jedinou správnou reakcí musí být úsilí o zrušení České televize v této podobě. Neexistuje žádný důvod, proč by si občané měli vydržovat instituci, jež jim za jejich vlastní peníze škodí," dodává Štěpánek.

Martina Učňová

20. 8. 2015

Originál článku ZDE