Napsali o mně

Petr Štěpánek, známý glosátor politického dění, rocker a řadový člen ODS, byl v poslední době zaujat zejména nápadem na zpeněžení značky „Václav Havel“. Inspirován správci exprezidentovy pozůstalosti se rozhodl stvořit vlastní „Lavičku Petra Štěpánka“ a aby mobiliář ve svém domě názorově vyvážil, přejmenoval následně po Václavu Havlovi jiné místo, kde lze v souladu s ambicemi tvůrců Havlových laviček usednout a v klidu rozjímat. 

Celá kauza začala, když se objevila informace, že využití značky Václav Havel by mělo být zpoplatněno třiceti tisíci korunami plus příslušnou daní z přidané hodnoty. K tomu se objevila informace, že Knihovna Václava Havla, která byla správou značky pověřena, zaslala výzvu k zaplacení i za přejmenování náměstí v izraelském městě Haifa. Štěpánek se připojil k názoru Miroslava Macka, že v tomto případě těžko hledat slušný komentář, což jej však přimělo k několika dílkům podobného ražení.

Nejprve zveřejnil na svém Facebooku fotografii lavičky před svým domem s vysvětlením, že toto je „lavička Petra Štěpánka“. Dodal, že tento protipól slavné „lavičky Václava Havla“ jej stál jen několik stovek.

„Jen opravdový magor, respektive gauner, může za něco podobného vypláznout několik set tisíc korun a pod názvem ‚lavička Václava Havla‘ to instalovat do veřejného prostoru,“ myslí si komentátor. Za vlastní peníze by si to podle něj nebyl ochoten pořídit nikdo. „Ale stovky tisíc z kapes daňových poplatníků klidě cpe do chřtánu konjunkturálním havlovským vychcánkům typu Bořka Šípka. Naposledy v Karlových Varech,“ píše dále. A nakonec Štěpánek dodal, že „jeho“ lavička je poctivé řemeslo, zatímco Šípkův výtvor jen obyčejný kýč.

Později přidal další výtvor, který tentokrát již pojmenoval po bývalém prezidentovi. Jako důkaz předložil fotografii záchodové mísy, na které se skvěl titul „záchod Václava Havla“. Štěpánek k tomu připsal: „Přejmenoval jsem náš záchod. Myslíte, že po mně Dáša bude chtít 30 litrů?“.



(jav)

16. 7. 2015


Originál článku ZDE