Napsali o mně
Bývalí členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kteří byli odvoláni v roce 2003, uspěli v soudním sporu o výplatu ušlé mzdy. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 1. ČTK to dnes potvrdila mluvčí soudu Dana Šindelářová. Podle serveru Parlamentní listy, který na rozsudek upozornil, by šestice bývalých radních měla získat 15 milionů korun, dalších deset milionů představují úroky. Rozhodnutí není pravomocné a je možné se proti němu odvolat.

Zdeněk Duspiva, Pavel Foltán, Josef Musil, Jiří Novotný, Petr Štěpánek a Petr Žantovský byli členy vysílací rady, kterou na doporučení sněmovny odvolal v dubnu 2003 premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Byl to důsledek arbitráže České republiky s Central European Media Enterprises (CME), po níž musel stát zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocenou investici do komerční televize Nova.

Již dříve dal odvolaným členům za pravdu Městský soud v Praze, který jejich odvolání zrušil. Podle výkladu soudu tak mandát nezanikl krokem tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly, ale řádně po uplynutí šestiletého funkčního období.

Zdeněk Duspiva, současný ředitel Českého rozhlasu České Budějovice a Českého rozhlasu Region, považuje rozhodnutí za zlomové. "Je to nepravomocné, ale ten závěr alespoň z mého pohledu byl naprosto jednoznačný - soud vyhověl v plném rozsahu naší žalobě," řekl ČTK Duspiva, jemuž soud přiznal největší částku 2,88 milionu korun. Víc než dvoumilionovou částku soud přiznal všem bývalým radním.

"Boží mlýny sice melou hodně pomalu, ale melou," uvedl k rozsudku další z bývalých radních Petr Štěpánek na svém blogu. Doplnil, že po celou dobu státu nabízeli vyřešit spor smírnou, tedy kompromisní cestou. "Namísto seriózního a aspoň trochu civilizovaného jednání si ovšem státní orgány věc přehazovaly jako horký brambor. Předseda vlády to záhy hodil na ministerstvo kultury a to zase na současnou radu pro vysílání," napsal Štěpánek. Současně tak komentoval fakt, že ve sporu jako žalovaná strana vystupovala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Premiér Špidla odvolal v roce 2003 vysílací radu, neboť podle sněmovny údajně opakovaně závažně neplnila své povinnosti. Někteří poslanci tehdy považovali radu za viníka toho, že ČR prohrála stockholmskou arbitráž a musela sumu zaplatit.

Sněmovna posléze vytvořila vyšetřovací komisi, která dospěla k názoru, že v arbitráži s firmou CME se Česká republika dopustila několika chyb, na škodě, kterou CME utrpěla v souvislosti s investicí do Novy, ale ČR vinu nemá. Podle členů odvolané rady zpráva komise jednoznačně vyvrátila jejich odpovědnost za více než desetimiliardovou škodu, kterou ČR utrpěla.

Autor: ČTK

30. 3. 2015