Napsali o mně

 

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Letošní předvolební kampaň podle mediálního experta Jiřího Mikeše za moc nestojí a rok od roku je každá další hroznější a hnusnější. Martin Potůček zase tvrdí, že vítězí tradičně témata, která mohou přinést více hlasů, a ne ta, která přinášejí více práce. Petr Štěpánek kritizuje to, že politiku nahradilo uplácení voličských mas. Za hvězdu této kampaně pak považuje „sexistickou“ Lauru Janáčkovou.

Letošní kampaň pro komunální a senátní volby rozhodně není něčím, nad čím by odborníci mohli jásat. „Pokud se týče venkovních reklam, tak těm dosud velkým stranám jako ČSSD, TOP 09 či ODS jde v podstatě jen o prosazení značky, aby se připomněli svým voličům, protože jinak většina hesel na billboardech a plakátech je hloupých. Kreativně to za moc nestojí s výjimkami hnutí ANO, případně ČSSD,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické.

Z hesel, která se nejspíš minou účinkem, zmiňuje slib TOP 09 oznamující, že nedovolí „radnice plné kmotrů, komunistů, estébáků a fízlů“, protože na to prý už slyší jen zanedbatelná část voličů. „To je zoufalství pana Kalouska, s nímž se může chytat leda tak v Parlamentu. Ale lidi to už nezajímá, lidi zajímá to světlo v tunelu, aby ho už konečně viděli. Tomu by se měli věnovat, protože to velké zpětné zrcátko už je překonané. Jen to svědčí o tom, že tam mají nějakého tupce, který dává lidem na vědomí to, co už je nezajímá, protože chtějí konečně vidět nějakou perspektivu,“ tvrdí Jiří Mikeš.

Závody pachatelů dobra v nadbíhání voličů


Předvolební kampaň se nezamlouvá ani bývalému místopředsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a mediálnímu poradci Petru Štěpánkovi. „Kampaň se mi nelíbí vůbec. Proč? Protože nesnáším závody pachatelů dobra v nadbíhání voličům. Z veřejného prostoru se vytratila politika jako taková a nahradilo ji uplácení voličských mas. Jenže na konci pak vždycky je někdo, kdo všechny ty často nesmyslné úplatky musí zaplatit. Tohle už ale málokdo domýšlí,“ říká pro Parlamentnílisty.cz Petr Štěpánek.

Ten svůj politický život sice spojil s ODS, ale z probíhající kampaně považuje za velmi podařenou tu z dílny ČSSD. „Nehodnotím teď ani tak její obsah, tam s našimi socialisty samozřejmě nesouzním, protože politicky jsem úplně jinde, nicméně její vizuální stránka je velmi dobrá. Obávám se však, že je to až příliš dobré, aby to mohlo oslovit průměrně, nota bene podprůměrně inteligentního občana. Ten je dnes, bohužel, zvyklý konzumovat brak. Zvykl si na něj a požaduje ho,“ upozorňuje mediální odborník Petr Štěpánek.

ANO a TOP 09 se vidí v nabídkách jednoduchých řešení

„Podle mě tato kampaň nepřinesla žádnou zásadní změnu. I tyto volby budou o pocitech, náladách a slibech více než o programech a realitě. Většina stran znechucuje v pravidelných cyklech a ani předvolební období není výjimkou. Včetně reklamních pokusů," poukazuje pro ParlamentníListy.cz Martin Potůček, ředitel společnosti GUIDELINE, která se specializuje na reklamu a public relations.

Rozdíly mezi hlavními favority přece jen našel. „ANO a TOP 09 se vidí v nabídkách jednoduchých (pro ně bezesporu) řešení typu ´prostě to uděláme, vyřešíme, uklídíme Prahu´ apod. ČSSD mýma očima zvolila náročnější a pro tuto stranu vhodnější model založený na kvantitě osobních setkávání s voliči. Musím ale konstatovat, že pro mě jako pro voliče nepřichází v kampani nic nového, ani po personální, ani po obsahové stránce. Vítězí tradičně témata, která mohou přinést více hlasů, ne ta, která přináší více práce," lituje Martin Potůček.

Nápaditý Bursík. Nebo snad Burpsík?

Neotřelým způsobem pojal kampaň ostřílený politický harcovník Martin Bursík (Občanské hnutí, Svobodní demokraté, KDU-ČSL, Strana zelených a nyní Liberálně ekologická strana), který kandiduje do Senátu za TOP 09. „To je velice nápadité: Martin Burpsík do Senátu, pořiďte si svého hlídacího psa ekologie a lidských práv i s tou jeho karikaturou. To se mi líbilo, i když zrovna Bursíka bych nevolil. Ale musím přiznat, že kreativně to bylo dobře zpracované,“ konstatuje Jiří Mikeš, první prezident Rady pro reklamu a první ředitel Asociace komunikačních agentur.

Zaujalo ho i provedení billboardu s pražským primátorem Tomášem Hudečkem a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem v pozadí doprovázené heslem ´Odvahu nastavit pravidla´. „Třeba hnutí ANO to má vždy obráceně, v popředí je Andrej Babiš a vedle něj se ti jednotliví kandidáti střídají. Naopak velmi nevěrohodně vypadá billboard s Bohuslavem Svobodou a heslem ´Praha si zaslouží poctivého primátora´,“ domnívá se Jiří Mikeš.

Hvězdou kampaně je „sexistická" Laura Janáčková

Přiznává, že nešlo si nevšimnout kampaně Laury Janáčkové, která kandiduje v Praze 1 do Senátu za hnutí ANO pomocí plakátů, na nichž spoře oděna představuje své volební heslo Láska, sex a politika. „V reklamě to je tak, že když nemám nějakou silnou myšlenku, když nemám co nabídnout, tak tam vždy prásknu nějakou ženskou a snažím se ji co nejvíce odhalit. Ale to se hodí tak možná k propagaci auta, do politiky bych to netahal,“ doporučuje lektor VŠE.

Zcela opačný názor než guru české reklamy zastává Petr Štěpánek. „Hvězdou této kampaně je ´sexistická´ Laura Janáčková. V kumštýřské branži se občas říká, že je jedno, JAK se o dotyčném mluví, že mnohem důležitější je, ŽE se mluví. Sám jsem proto zvědavý, zda to zafunguje i v politice,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek. „Myslím, že ´hvězdy´ jsou stále stejné, žádný zásadní výkyv k lepšímu či horšímu jsem nezaznamenal. Ani nevím, jestli bohužel nebo bohudík," poznamenává Martin Potůček.

S kampaněmi to jde od deseti k pěti. Výjimkou je Babiš s profíky

Při srovnání letošní kampaně a těch minulých si Jiří Mikeš nebere servítky. „Jde to od deseti k pěti, je to čím dál hroznější a hnusnější,“ myslí si. „Projevují se tu dlouhodobé trendy ideového vyprazdňování politiky a jejího nahrazovaní marketingovými fígly. Od poměrně roztříštěné kampaně ke komunálním volbám toho navíc nelze příliš očekávat. Vysokou laťku v posledních sněmovních volbách nasadil Andrej Babiš a jeho ANO. A pozor: opět nehodnotím politický obsah, ale zpracování. Bylo vidět, že si na to najal a zaplatil opravdové profíky,“ podotýká Petr Štěpánek.

„Zaznamenal jsem několik, místy i zajímavých, pokusů o kreativitu nebo aspoň originalitu. Otázkou je, nakolik jsou pro tento ´produkt´ a ke konkrétní značce či jménu vhodné a přilnavé. Netroufám si hodnotit efektivitu těchto pokusů vyjádřenou volebními hlasy,“ uzavírá Martin Potůček, člen prezidia Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace.

Jiří Hroník, 8. 10. 2014

Originál článku ZDE