Články - 2014

Některé věci jsou jednoduché jako facka. Hamás je teroristická organizace. Tentýž Hamás je ovšem také součástí palestinské vlády. Ergo: Česká republika udržuje diplomatické styky s teroristickým režimem. Prosím pěkně, k čemu je to dobré? Víte to někdo? Ale kdyby jen to. Česká republika je součástí Evropské unie a Evropská unie pomáhá financovat palestinskou samosprávu. Ergo: Evropská unie spolufinancuje teroristy. Opět: K čemu je to dobré?

Izrael má určitě své chyby, ale na Středním východě je to široko daleko jediná skutečná demokracie. Kdyby Arabové v arabských zemích měli tolik práv jako arabští občané Izraele, byl by v Orientu dávno ráj. Skutečně si někdo myslí, že 8 milionů Izraelců ohrožuje 400 milionů Arabů, respektive muslimů v okolních zemích?

Zastánci Izraele bývají obviňování, že prý život Palestinců pro ně nemá stejnou hodnotu jako život Izraelců. To je ovšem politováníhodný omyl. Hodnotu jednoho Izraelce vůči Palestincům stanovili sami Palestinci. To když za propuštění jednoho jediného uneseného izraelského vojáka – vojína Gilada Šalita – s vypočítavostí orientálních trhovců požadovali propuštění tisíce Palestinců, vesměs skutečných zločinců, teroristů, často vrahů. Tahle trhovecká hůl má ovšem stejně jako každá jiná hůl dva konce. A je mi líto, nicméně dle toho druhého konce trhovecké hole dnes už víme, že směnný kurs životů je tedy zřejmě 1 : 1000.

Spočítá někdo, kolik miliard už palestinští politici, přesněji teroristé, utopili v nákupech nesmyslných zbraní? A kolik raket už vypálili na Izrael? Kolik za to mohlo být škol? Jaká za to mohla být infrastruktura? Opravdu si někdo myslí, že dotace z USA či EU směřované na palestinská území jsou smysluplnou investicí?

Ostatně jaký racionální (vojenský) smysl má ono zjevně neúčinné odpalování raket? Tedy krom toho, že zcela zákonitě iniciuje izraelskou odvetu? Teď nejnověji Hamás odmítl příměří zprostředkované Egyptem. Že prý je napřed třeba dojednat podmínky. No, nevím. Já si doteď myslel, že příměří se sjednává právě proto, aby se mohlo jednat. Nikoli naopak.

A tady jsme u jádra věci. Hamás ke své existenci potřebuje užitečné idioty. Užitečné idioty financující a bijící se za palestinská "práva". A užiteční idioti – ať už mezi obyčejnými lidmi či mezi kavárenskými intelektuály či mezi politiky v EU nebo OSN – nebudou, pokud nebudou mrtví Palestinci. „Vždyť se podívejte, jak Palestinci trpí!“ Ergo: Zájem na mrtvých Palestincích nemá Izrael, nýbrž sami Palestinci. A ze všech nejvíc Hamás.

Ostatně znáte nějakou jinou armádu, než je ta izraelská, která protivníkovy civilní obyvatele předem telefonicky varuje, aby opustili okolí vojenských cílů, kam budou směřovat její útoky? Přičemž je ještě třeba dodat, že Hamás záměrně umisťuje své vojenské objekty do civilní zástavby, ba dokonce vlastní obyvatele tam posílá dělat živé štíty. Ergo: Je to takový drobný rozdíl mezi dvěma kulturami. Jedna používá své zbraně, aby chránila své obyvatele, a druhá používá své obyvatele, aby chránila své zbraně.

Izraelci od roku 1948 vybudovali jeden z nejvyspělejších států světa. Co za tu dobu vybudovali Palestinci? Co je to za kulturu, která děti učí nenávisti? Co vyroste z dětí, které od mala chodí na sousedy házet kamení?

Jak se liší výroky o zničení Izraele od nacistického konečného řešení židovské otázky? Ostatně je to známá, leč rádoby korektními médii smlčovaná skutečnost, jak dobře si Arabové rozuměli s německými nacisty. A propos, a není tedy za onou „upřímnou“ starostí o práva palestinských teroristů spíše starý známý, možná pozapomenutý, leč stále přítomný antisemitismus? Koneckonců nějaký ten pogrom či křišťálová noc nebyly, už ani nepamatuju, takže leckomu se určitě stýská. Stačí mrknout do internetových diskusí. Ergo: Nejsou tihle humanisté spíše rasisté?  

Ano, některé věci jsou jednoduché jako facka. I okamžitý klid ve Svaté zemi. Jako první krok by stačilo zastavit raketové ostřelování území Izraele. Jenže to by pak nebyly ani izraelské protiútoky, a tím pádem ani palestinští mrtví, a tím pádem by ani nebylo co ukazovat užitečným idiotům...

16. 7. 2014