Napsali o mně

Mimořádnou pozornost a tvrdé reakce vyvolaly zveřejněné záběry ze zatýkání bývalé ředitelky kanceláře expremiéra Nečase Jany Nagyové. Některé  hlasy hovoří o tom, že odvysíláním interního záznamu určeného pro potřebu policie byl porušen zákon.

Metody gestapa a STB

Velmi ostře zareagoval exmístopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a známý publicista Petr Štěpánek, který těžce zkritizoval počínání šéfa  Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty a Vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. "Robert Šlachta je spolu s Ivanem Ištvanem  nejvážnějším kandidátem na titul idiot roku.

Když jsme u toho, co je pravda a co lež, moc bych panu Šlachtovi přál, aby u něho uprostřed noci (to je pravda)  zabušili zakuklenci (to je pravda) s páčidlem (to je pravda), nasadili mu pouta, respektive medvěda (to je pravda) odvedli ho bez udání důvodů (to je  pravda), všechny jeho nic netušící spolubydlící vykázali z bytu (to je pravda) a zavřeli ho do lochu (to je pravda)," prohlásil Štěpánek na zdi svého  fabookového profilu.

"Takhle nějak to dělávalo gestapo i StB. Možná u toho bylo jen víc křiku. Každopádně ten tragický policajt předvedl, že má hodně sníženou schopnost  rozeznávat, co je pravda a co lež. Jo, a abych nezapomněl, ještě bych panu Šlachtovi k Vánocům přál, aby tuhle natočenou veselou scénku, ve které by hrál  hlavní roli, pustili pro všeobecné pobavení do televize," dodal Štěpánek a na jeho slova souhlasně reagovaly v diskusi desítky lidí.

Tomáš Haas: Šlachta lže!


Svoje stanovisko na facebooku připojil i exporadce prezidenta Václava Klause, politický konzultant a publicista Tomáš Haas, který konstatoval, že policie  zveřejnila záznam, který není určen pro veřejnost. "V každém případě zveřejnili záběry, které nepatří na veřejnost. Dělají se pro dokumentaci zásahu a  neměly by sloužit k obveselení veřejnosti.

Navíc to co říkal pan Šlachta není pravda a ty záběry jeho samého usvědčily. Byly tam masky, někteří ze  zasahujících policistů je měli a bylo tam beranidlo," poukázal Tomáš Haas na podivné rozpory ve vyjádření Roberta Šlachty.

"Jsem zvědav, zda paní Nagyová podá trestní oznámení a jsem zvědav, co tomu řekne Úřad na ochranu osobních údajů - záběry zatýkané ženy v pyžamu, či co to  bylo a záběry z jejího bytu rozhodně nejsou vhodné pro televizní program.

A pochybuji, že paní Nagyová dala svolení k jejich zveřejnění. A paní Nagyová  dokonce není odsouzená, je obžalovaná a dosud nebyla odsouzená - podle zákona se na ní má stále nahlížet jako na nevinnou. Policie ji předvádí davu jako  atrakci," upozornil konzultant.

Děsivý dopis Nikoly Nagyové

Velkou pozornost po zatčení Jany Nagyové vzbudil i dopis její dcery Nikoly Nagyové, který napsala předsedovi senátního podvýboru pro lidská práva Jiřímu  Čunkovi. V dopise dcera Nikola upozorňuje na otřesné chování policie při zadržení její matky, porušování jejích lidských práv a lidsky nedůstojné podmínky,  které má ve vazbě. Toto šokující čtení získaly krátce po odeslání dopisu Parlamentní Listy.cz.

Tehdejší ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová byla zadržena Policií ČR 12. června 2013 v nočních hodinách a dne 15. června 2013 na ni byla  rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě uvalena vazba.

Nikola Nagyová v dopise Čunkovi píše, že si je vědoma toho, že orgány činné v trestním řízení jsou plně  nezávislé a nejedná se jí o trestně právní rovinu věci, byť je přesvědčena, že je její matka nevinná. Upozorňuje ale, že příslušné orgány musí respektovat  presumpci neviny a všechny jejich úkony musí být prováděny podle zákona a v mezích zákona, jak uvádí § 2 odst. 1 trestního řádu.

(aj,foto:arch.) 23. 12. 2013

Kompletní znění dopisu Nikoly Nagyové můžete číst zde:


Vážený pane senátore,

Dovolte mi, abychom se na Vás obrátila jako na předsedu senátního podvýboru pro lidská práva, ve věci své matky paní Mgr. Jany Nagyové, která byla zadržena  Policií ČR dne 12. června 2013 v nočních hodinách a dne 15. června 2013 na ni byla rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě uvalena vazba.

Vím, že orgány činné v trestním řízení jsou plně nezávislé a nejedná se mi o trestně právní rovinu věci, byť jsem přesvědčena, že je moje matka nevinná.
 
Příslušné orgány však musí respektovat presumpci neviny a všechny jejich úkony musí být prováděny podle zákona a v mezích zákona, jak uvádí § 2 odst. 1  trestního řádu.

 Podle § 52 trestního řádu při provádění úkonů trestního řízení se musí jednat s osobami na úkonu zúčastněnými tak, jak to vyžaduje význam a výchovný účel  trestního řízení, vždy je nutno šetřit jejich osobnosti a jejich Ústavou ČR zaručených práv.
 
Jsem přesvědčena, že v případě mé matky byly tyto paragrafy porušeny, stejně jako čl. 2 odst. 3 Ústavy ČR a čl. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod.
Celé zacházení s mojí matkou bylo neadekvátní, arogantní uplatnění moci s cílem ji ponížit, zlomit a připravit o lidskou důstojnost.
 
Policisté jsou povinni dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob a nepřipustit, aby osobám vznikla bezdůvodná újma, případný zásah do jejich práv a svobod  překročil nezbytnou míru, uvádí se v § 6 odst. 1 Zákona o Policii ČR.
 
1. Posuďte, prosím, následující fakta. Moji matku zadrželo ve středu 12. června 2013 ve 22,30hodin komando složené z 12 policistů v kuklách s automatickými  pistolemi a heverem k násilnému otevření dveří.

Moje matka byla doma sama, nikdy nevlastnila žádnou střelnou zbraň, je netrestaná a bezúhonná. Přesto toto  mocenské a zastrašující chování, jako by se jednalo o ozbrojeného vraha nebo dealera narkotik.

Matka byla v noční košili, byla připravena řvoucím policistům  odemknout, ti však okamžitě začali nasazovat hever k násilnému otevření dveří. Naštěstí moje matka stihla včas odemknout. Mé mladší sestře nebyl umožněn  vstup do bytu, přestože tam bydlí a byla policisty před půlnocí vykázána na ulici.
 
2. Domovní prohlídku v bytě mé matky, který má rozlohu 70m2 provádělo 15 policistů, tedy s hustotou 1 policista na cca 4,5m2 podlahové plochy. Během  prohlídky policisté běžně šlapali v botách po ustlané posteli mé mladší sestry a pronášeli závistivé poznámky komentující majetek a vybavení bytu mé matky.  Opět tedy naprostá demonstrace moci. Byt ostentativně noc a den hlídala hlídka, přestože byt byl zapečetěný.
 
3. Moji matku zadrželi ve středu 12. června 2013 ve 22,30hod a až do pátku 14. června 2013 ji nenechali ani umýt, či si vyčistit zuby. Spala v cele  předběžného zadržení bez elementární hygieny pod smradlavou dekou a pouze několik hodin.  Pouze v pátek v 03hod jí umožnili osprchovat a vzít si oblečení.
 
4. Od středy 12. června 2013 22,30hod, kdy byla zadržena, nemohla spát až do pátku 14. června 2013 05,00hod, což nebylo možné z důvodu domovní prohlídky a  převozů ze strany Policie ČR.  Již v pátek 14. června 2013 v 09,00hod byl požadován výslech. Po méně než 3 hodinách spánku za období od rána ve středu do  rána pátek. Tři hodiny umožněného spánku za 48 hodin!
Evidentní psychologický teror!
 
5. V pátek 14. června 2013 byla přesunuta do policejní cely v Ostravě, v sobotu 15. června na ni byla uvalena vazba. Od toho okamžiku měla také nárok na  své oblečení a hygienické potřeby. Přesto až do pondělí 17. června 2013 večerních hodin byla nucena být stále v šatech a prádle, ve kterých byla zadržena od pátku předchozího týdne, bez kartáčku na zuby a bez hřebenu.
 
6. Přesto, že jsme zajistili příslušný balík se šatstvem, léky, hygienickými potřebami a knihami již v pondělí 17. června 2013, byl jí v úterý 18. června  2013 odepřen pod záminkou přesunu kvůli vyšetřovacím úkonům z Ostravy do Prahy a zpět.  Po celou tu dobu v jedněch šatech a prádle ze zadržení, bez kartáčku na zuby a hygienických potřeb. Prádlo si prala v umyvadle. Teprve ve středu 19. června 2013, tedy týden po zadržení, dostává své osobní věci.
 
7. Policie ČR jí odepřela antikoncepční pilulky, což pochopitelně vedlo k vyvolání menstruace se všemi psychickými a hygienickými dopady a bez základních  intimních hygienických potřeb, které musela vyptávat od přítomných policistek.
 
8. Zcela zjevně se jednalo o vědomé kroky Policie ČR, které měly mou matku ponížit, potupit a zadupat její důstojnost, aby se zlomila a vyhověla policistům  a státním zástupcům.
 
9. Při převozu k vazebnímu soudu byla spoutána tzv. medvědem, jako nějaký vrah. Koho moje matka mohla ohrozit? Chovala se agresivně? Ne. Cílem bylo ji před  veřejností potupit, ponížit a udělat z ní zločince!
 
10. Účelová manipulace s delegováním státních zastupitelství, které vede k účelovému protiústavnímu odnímání občanů jejich zákonným soudcům. Takže, údajný  trestný čin se měl udát v Praze, osobou s trvalým pobytem v Praze, ale o úkonech rozhoduje Okresní a Krajský  soud v Ostravě! Účelové, ale absurdní.
 
11. Matku vědomě z rozhodnutí státního zástupce umístili do vůbec nejvzdálenější vazební věznice. Matka má bydliště v Praze, já i moje sestra bydlíme v  Praze, advokát je pražský.
 
Tedy maximální možné ztížení obhajoby i obyčejných lidských kontaktů.
 
Vážený pane senátore,
 
Jedná se o jasný útok proti právům a lidské důstojnosti mé matky. Orgány státu postupují nepřiměřeně, s cílem moji matku ponížit a potupit, a dosáhnout tak  jejího žádoucího chování a výpovědi.
 
Nikdo nemá právo s obviněným zacházet takto potupným způsobem.
 
Nikola Nagyová, dcera

Originál článku ZDE