Napsali o mně

Příznivci Václava Klause se nyní opět vracejí do ODS. V ČT 24 o tom hovořili s Petrem Štěpánkem. Ten před pár dny oznámil, že po třiadvaceti letech opustí ODS, ale ve středu na Facebook zase napsal, že zůstává. V rozhovoru objasnil některé své postoje.

„Já mám pocit, že to, co sledujeme v posledních dnech, je souboj o to, jak bude vypadat pravice v naší zemi. Jako dlouholetý člen ODS musím konstatovat, že strana příčiny poklesu pravice dlouhodobě neřešila.“ Petr Štěpánek se podle svých slov v uplynulém čase scházel s lidmi jak z okruhu Václava Klause, tak i Mirka Topolánka a hovořili o tom, jak změnit stav pravicové politiky. Například jestli značka ODS není natolik poškozená, že je třeba s tou značkou přestat a podobně.

Jenže podle jeho slov by toto cizelování názorů bylo možné provést v čase do řádných voleb. Překotné události posledních měsíců tomu zabránily.

„Spoluzakládal jsem jinou ODS než tu současnou,“ řekl Petr Štěpánek pro ParlamentníListy.cz. Na tom prý stále trvá, stejně jako i na další vyslovené kritice. Ale vzhledem k tomu, že na cizelování názorů v ODS nebyl čas, tak se nyní situace jeví neuspořádaně a řada věcí není vyřešena.

Ke spolupráci Mirka Topolánka a Václava Klause řekl, že s oběma v minulosti spolupracoval a vždy říkal, že jejich odlišnost není propastná. Jejich motivací pro současný postoj, kdy spolu jednali o možných krocích v zájmu pravice a ODS, prý byla snaha ovlivnit to, co se kolem ODS dělo. To je podle Štěpánka důvod, který svedl Topolánka a Klause opět dohromady.

Dnes ODS připomíná ODA nebo Unii svobody

Dnes podle Štěpánka ODS připomíná spíše ODA nebo Unii svobody. Může za to i současné vedení strany. A to je také podle Štěpánka důvod, proč si Miroslava Němcová nyní nerozumí s Václavem Klausem. Dříve si byli názorově blízcí. Štěpánek se domnívá, že se tímto směrem posunula i Němcová a ODS už nepřipomíná tu původní klausovskou ODS.

„Když se politik začne příliš ohlížet na to, co o nich řeknou média, tak je to začátek konce.“ Kongres ODS pak reflektuje spíše zadání médií. To byla také jedna z chyb ODS. Podle Štěpánka nedokázalo vedení strany v minulých měsících korigovat špatný směr strany.

Autor: dkr

29. 8. 2013

Originál ZDE