Napsali o mně
<< EXKLUZIVNĚ >> Skandální informace, kterou na adresu předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského zveřejnil exmístopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek, šokovaly místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku. V rozhovoru pro Prvnizpravy.cz politik prohlásil, že případ arbitráže proti České republice v roku 2008 nezná a nevěděl ani o údajném podílu Pavla Rychetského v této kauze.

Současně uvedl, že pokud by se prokázala vina předsedy Ústavního soudu, měl by zvážit svoje další setrvání v této funkci. "Ústavní soud je nejvyšším soudním orgánem České republiky a je vrcholnou instancí v oblasti práva a spravedlnosti. Proto moje vyjádření bude velmi opatrné. V případě, že bude stoprocentně prokázán podíl Pavla Rychetského na tomto případu, měl by rezignovat na svoji funkci. Tento závažný případ má i svůj morální rozměr a podle toho by měl pan Rychetský jednat," řekl Sobotka v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

"Domnívám se, že pokud jde o pravdivé informace a pokud není tento případ už promlčen, měl by to být i důvod k podání trestního oznámení na jeho aktéry," dodal místopředseda Senátu.

Exmístopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek zveřejnil článek o tom, že v roce 2008 vyšlo najevo, že se že se předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský podílel na připravovaném podvodu v kauze stanice TV3. Manažeři tehdy podali arbitráž proti České republice a žádali dvě miliardy korun.

Podle Petra Štěpánka vyplynulo z předložených důkazů vyplynulo před arbitrážním soudem v Londýně, že manažeři TV3 nezákonným způsobem intrikovali proti Radě pro rozhlasové a  televizní vysílání (RRTV) ve spolupráci se státními úředníky. "Co si pod tím představit? Svůj postup proti vysílací radě  koordinovali s vládními orgány. Dopisy z úřadu vlády určené Radě pro vysílání měli manažeři TV3 k dispozici dřív, než  samotná rada, ba dokonce měli vliv i na jejich obsah. Rozuměj: úřad vlády dusil Radu pro vysílání dle zadání soukromé  firmy. Leč nedosti na tom.

Člen legislativní rady vlády napsal za peníze TV3 cinknutý právní posudek s evidentně nesmyslným  právním názorem, který šel ve sporu s Radou pro vysílání plně na ruku soukromé firmě, a místopředseda vlády tenhle kšeftík  svého podřízeného následně přikryl svým dopisem Radě pro vysílání. I jemu ovšem ruku vedli spřátelení manažeři z TV3. Tohle  všechno arbitři vyčetli z korespondence, respektive datování faxů, které dostali do rukou jako důkazní materiál.

Ten místopředseda vlády se jmenoval Pavel Rychetský. Svědectví před arbitrážním tribunálem odmítl. Prý se na nic již  nepamatuje. Obhájit vlastní skutky a pochybná právní stanoviska, která vedla k denunciaci členů Rady pro vysílání, se mu  nechtělo," konstatoval Štěpánek.

Jiří bob Asher

17. 7. 2013 

Originál článku ZDE