Napsali o mně

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Žádný úředník v sáčku s klotovými rukávy, ale muž do nepohody, který umí i rychle jednat. Tak vyznívá hodnocení mediálních odborníků na adresu premiéra Petra Nečase během nynějších povodní. Pochvaly se dostalo i prezidentu Miloši Zemanovi za nabídku pomoci Hradní stráže, nejméně příznivě je hodnocen pověřený pražský primátor Tomáš Hudeček.

Premiér Petr Nečas během povodní u veřejnosti podle mediálních odborníků zabodoval. „Bývám spíše Nečasovým kritikem, ale tentokrát mu není co vytýkat. Myslím, že ve své roli nejvyššího výkonného úředníka je uměřený a připravený. Totéž lze říci i o ostatních členech vlády, stejně jako o hejtmanech,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek, bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

A s chválou premiéra, kterého jsme vídali v šusťákové bundě v těch nejpostiženějších místech, nezůstal osamocen. „Myslím, že si Petr Nečas zlepšil mediální obraz. Vystupoval velmi příjemně, velmi přirozeně, to platilo zejména pro jeho návštěvu v Zálezlicích, kam přijel s ministrem zemědělství Petrem Bendlem. Neuchyloval se k žádným obecným frázím, mluvil o konkrétní pomoci i o tom, že vláda nenechá nikoho na holičkách, působil velmi pozitivně,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz bývalý ředitel České televize Jiří Balvín.

Dva velcí chlapi Nečas s Bendlem zachraňují malou vesnici

„Pan Nečas vystupoval přesně tak, jak se očekávalo, že by měl ministerský předseda konat. Rychle se sebral, oblékl se do nepohody, aby nevypadal jako nějaký panák. I jeho vystupování bylo součástí toho, jak se snaží si zlepšit image a vzbudit dojem rozhodnosti. Jemu se vyčítá, že sedí na židli, že to je úředník v sáčku s klotovými rukávy, ale on se teď představuje jako člověk, který umí jednat. A rychle jednal a na místě slíbil peníze i rychlou nápravu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické.

Mimořádné povodňové vysílání ČT24 také zachytilo předsedu vlády při návštěvě těžce zkoušených Zálezlic. Když na improvizované tiskové konferenci hovořil u mikrofonu postavou menší starosta obce Jiří Čížek, tyčily se za ním urostlé postavy Petra Nečase a Petra Bendla. „Vyznělo to tak, že ti dva velcí chlapi pomáhají malé vesnici, která má malého starostu. To jim náhodou vyšlo, nebo jestli jim to někdo poradil, tak jim to poradil chytře,“ poznamenává Jiří Mikeš.

Kubiceho nebylo skoro vidět, Grosse v maskáčích nenapodobil

Je otázkou, koho ze svého kabinetu pochválí premiér Petr Nečas za počínání během letošních povodní. V souvislosti s nimi při vzpomínání na záplavy z roku 2002 ocenil tehdejší premiér Vladimír Špidla nasazení ministra vnitra Stanislava Grosse i ministra zemědělství Jaroslava Palase. Z jejich nástupců si určitě aktivněji počíná Petr Bendl.

„Pan Kubice nebyl skoro vidět, snad jen úplně v počátku, pak se vytratil,“ upozorňuje Jiří Balvín, že Jan Kubice se „v Grosse v maskáčích“ neproměnil ani náhodou. „Také já bych od ministra vnitra očekával, že bude vidět víc. Že se objeví s nějakou zasahující jednotkou, třeba na člunech, lidé by to rádi viděli. I když mezi námi, jestli by to skutečně pomohlo, je otázka. Ale určitě toho pan Kubice mohl využít víc,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Když se valí velká voda, politika by měla jít stranou

Na komunální úrovni se sprška kritiky snesla na vedení hlavního města, jehož se krátce před povodněmi chopila TOP 09. „Když se valí velká voda, politika by měla jít stranou. Na zhodnocení všech kroků bude spousta času, až voda opadne. To platí i o pražské TOP 09. Exprimátor Svoboda si své kritické extempore na adresu svého dočasného nástupce klidně mohl odpustit, respektive nechat ho na potom,“ domnívá se mediální odborník Petr Štěpánek.
„Každopádně si topkařské vedení Prahy počínalo lépe než to ódéesácké v roce 2002, které nechalo zaplavit metro. Pověřený primátor Hudeček možná mohl začít se stavěním protipovodňových zábran dříve, ale jinak reagoval a působil dobře. Je jasné, že se při rozhodování musel spoléhat na informace od hydrometeorologů, ale zachoval se adekvátně a myslím komu čest, tomu čest,“ podotýká Jiří Mikeš.

Topkařské vedení v Praze o svých schopnostech příliš nepřesvědčilo

Opačného názoru je exředitel ČT Jiří Balvín. „Nejstrašnější vystupování měl pověřený pražský primátor pan Hudeček. Vnímáno přes televizi – pochopitelně člověk nemá všechny informace – tak se zdá, že pracuje více pan Jiří Vávra a pan Hudeček se spíše zajímá o to, aby vystupoval v médiích, především v televizi. Jeho vinou topkařské vedení v Praze během povodní moc neuspělo, lidé nechtějí slyšet jen takové obecné fráze. Pan Hudeček je ale naprosto nezkušený člověk, kterému lidé nevěří,“ myslí si Jiří Balvín.

Mediálním odborníkům neušel ani počin prezidenta republiky Miloše Zemana, který dal k dispozici na pomoc při povodních šedesát členů Hradní stráže. „Je to úsměvné, nicméně je to sympatické. Pan prezident by se bez té gardy obešel tak jako tak, ale je správné, že ji nabídl. Kdyby ji nenabídl, udělal by hloupost,“ hodnotí Jiří Mikeš krok hlavy státu.

Výborné Zemanovy kroky: nabídka Hradní stráže i pochvala vládě

„To bylo od Miloše Zemana výborné. Prostě všechno jde stranou, teď se nemá na nikoho útočit, navzájem si něco vyčítat, pochválil vládu, vystoupil nekonfrontačně, to, co mohu udělat, je, že uvolním šedesát členů Hradní stráže, tady jsou a dál to nebudu komentovat, jestli jsem lepší, horší, první, druhý,“ chválí v reakci pro ParlamentníListy.cz postup Miloše Zemana mediální odborník Jiří Balvín.

Ale hlava státu se za své vystoupení, kdy si ovšem rýpla do premiéra Nečase za přelety nad postiženými oblastmi, nedočkal jen pochvalných slov. „Mě nikterak nedojímá Zemanovo populistické vyprávění o vrtulnících. Pokud mě paměť neklame, v roli premiéra Zeman také nad tehdejšími povodněmi ve vrtulníku lítal. A jeho okázale nabízenou Hradní stráž zatím u vody ještě nikdo neviděl. Populismus jak vyšitý,“ říká Petr Štěpánek.

Důležitější než rýpnutí do novinářů je nabídka pomoci

Prezident to už také schytal ve sdělovacích prostředcích za to, že na závěr své řeči popřál novinářům, „aby se neutopili“, s tím, že v tomto případě je to pro něj přání rozpolcené. Nejostřeji na to zareagoval šéfredaktor Respektu Erik Tabery. „Český prezident je ubožák. To už nejde říct jinak. Hlavně že mu situace přijde směšná,“ uvedl Erik Tabery na svém facebookovém profilu.

„Já vím, prostě je to tak, že se toho Miloš Zeman nemůže vzdát, toho svého 'pozitivního vztahu k novinářům'. To je jeho letitý problém, přes který se nepřenese. Ale myslím, že důležité je rozhodnutí poskytnout členy Hradního stráže, a ne to, jestli si rýpnul do novinářů, jak je zvyklý,“ bere prezidenta v ochranu mediální odborník Jiří Balvín.

Pověřený primátor Prahy byl v České televizi úplně mimo

Naopak komu takřka nemůže v souvislosti s povodněmi přijít na jméno, je pověřený pražský primátor. „Tomáš Hudeček si velkou ostudu uřízl v rozhovoru s naprosto profesionálním, připraveným a argumentačně věcným Martinem Veselovským v Událostech, komentářích České televize. To prostě bylo vidět, že je pan Hudeček úplně mimo, to je ostuda. Odpovídal naprosto neadekvátně, tzv. pořád mlel svou, ať se ho pan Veselovský ptal na cokoli, tak vždy vytáhl jen pár naučených frází,“ kritizuje Jiří Balvín prvního muže Prahy.

Podle Jiřího Mikeše ale byli politici ve svých vyjádřeních převážně velice opatrní. „Vědí, že je lidé nemají rádi, a tak mohli povodně využít jedině ke zlepšení své image, která jinak za moc nestojí. Ti, co to potřebovali, tak je využili, třeba jako zmiňovaný ministerský předseda. Nebo ministr financí Kalousek, když řekl, že okamžitě uvolňuje peníze. Takže tentokrát výjimečně zapůsobili politici celkem pozitivně,“ dodává Jiří Mikeš.

Jiří Hroník, 5. 6. 2013

Originál článku ZDE