Rozhovory - 2012
Nelze říct, že by styl, jakým premiér Nečas odvolal Karolínu Peake z resortu obrany, celou ODS pouze nadchl. Zakládající člen strany a místopředseda ODS v Královéhradeckém kraji Petr Štěpánek to považuje za přestřelené bouchnutí do stolu.

Nečekaný vývoj začal ve čtvrtek po čtrnácté hodině, když prezidentská kancelář vydala tiskovou zprávu, že Václav Klaus vyhověl návrhu premiéra a Karolínu Peake odvolal. A den poté prezident Klaus dočasně vedením ministerstva obrany pověřil přímo Petra Nečase. Záhy se na obranu coby první náměstek vrací generál Vlastimil Picek.

Jako by chtěla uplatňovat nějakou moc…

Předseda vlády na brífinku, kde odvolání Peake oznamoval, byl drsnější, než kdykoliv jindy. Mluvil o důvěře pokleslé nikoli na nulu, ale do záporných hodnot, o politickém diletantismu a lhaní.

Petr Nečas byl podle svých slov postupem Karolíny Peake hluboce zklamaný. „Jako by to bylo dobyté nepřátelské prostředí, kde musí uplatňovat nějakou moc jenom kvůli tomu, že ji má. Nebyl žádný důvod k nějakým křečím,“ řekl premiér.

Karolína Peake spolu se svojí stranou LIDEM ještě ve čtvrtek razantně prohlašovala, že k 10. lednu jejich ministři podávají demise a odchází do opozice. Páteční slova odvolané ministryně obrany byla sice stále ostrá, ale připouštěla i jiný vývoj: „Pokud s námi chce ODS mluvit, tak pouze za podmínky, že se tentokrát dozvíme opravdu celou představu o spolupráci, nikoli jen tu půlku, která se zrovna hodí panu premiérovi do krámu,“ napsala Peake v tiskové zprávě.

Ani ODS není v pohledu na premiéra jednotná

Ať to dopadne tak či onak, ve čtvrtek jeden z předních členů ODS, poslanec Boris Šťastný, premiéra jednoznačně podpořil. Zachoval se prý jako skutečný státník.

Oproti němu jeden ze zakládajících členů strany a častý glosátor politického dění Petr Štěpánek má na věc jiný pohled. ParlametnímListům.cz břitce odpověděl na několik otázek:

Pokud jde ještě o samotné jmenování Karolíny Peake na obranu, jaký jste na to měl tehdy pohled a s jakými pocity jste přijal zprávu o jejím rychlém odvolání?

Přemýšlím, kdy se Petr Nečas mýlil. Když Peake jmenoval, nebo když ji odvolával?

Jak hodnotíte razanci premiéra v prohlášení, kterým v přímém přenosu odvolání Peake odůvodnil?

Přestřelené, jako vždy. Nečas bouchne do stolu, a pak se pod něj schová.

Přestože šéf TOP 09 říká, že premiéra před Karolínou Peake varoval, někteří další politici Topky se k jejímu odvolání tak jednoznačně nevyjadřují. Proč tomu tak může být?

Ať tak, či tak, třetí vzadu se tiše směje.

LIDEM tvrdí, že s konečnou platností k 10. lednu odejde z vlády. Věříte tomu? Neuklidní svátky rozbouřené vody?

Bezpečně vím, že 6. ledna přijdou tři králové. Zda desátého odejdou LIDEM, netuším.

I kdyby k tomu nakonec došlo, je reálné aby to vláda dotáhla do konce jako menšinová či s podporou některých nezařazených poslanců?

Obávám se, že ano.

Jaké řešení celé situace ohledně vlády, ODS a příštích voleb by bylo nejlepší podle vás?

Dost bylo nečasu i Nečase.

Radim Panenka, 22. 12. 2012

Originál článku ZDE