Rozhovory - 2012

ROZHOVOR - ODS se snaží nadbíhat levicovým voličům, jenže ve výsledku žádné nenaláká a přijde díky tomu i o pravicové. O krizi své strany v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mluví její dlouholetý člen, bývalý tiskový tajemník Václava Klause a novinář Petr Štěpánek. Pokud prý někdy ODS byla stranou jednoho muže, pak je to dnes, za Petra Nečase.

Jste dlouhodobým kritikem České televize, co vám na ní nejvíce vadí?


Česká televize s sebou stále vleče svůj osudový hřích z doby televizní rebelie. Obávám se, že pro část veřejnosti je tenhle tristní zážitek, kam až byli někteří redaktoři a funkcionáři ochotni zajít v denunciaci názorových oponentů, nepřekročitelný. Nelze to přejít, dokud se s tím sama ČT nevyrovná. To se ale nepodaří, dokud to téma bude ČT zametat pod koberec. Výročí každé ptákoviny se v ČT připomíná. O tomhle redaktoři mlčí. Vlastně se jim nedivím, že se toho bojí. V odstupu času a v konfrontaci s pozdější realitou nemohou nevypadat jako šmejdi.

Jak hodnotíte nový typ hlavní zpravodajské relace Události, které nedávno ČT celé předělala?

Zprávy mají být zprávy. A tohle zprávy nejsou. Ty postavičky, které ve virtuálním prostoru neustále někam přecházejí, diváka spíš ruší a celé to připomíná spíš nějaký publicistický magazín než hlavní zpravodajskou relaci. Navíc je to celé rozvleklé. Míň je někdy víc. Ještě větší katastrofa ovšem jsou současné hlavní zprávy na Nově a Primě. To je dokonalá tragedie. Nesmyslné reportáže, nesmyslné rozhovory, nesmyslné přímé vstupy, černá kronika s melodramatickou hudbou, bulvár pro hlupáky, poradna a spotřebitelský magazín pro slabomyslné. Běs!

Je podle vás možná naděje na změnu poměrů v ČT díky novému řediteli Dvořákovi?

Vždycky je naděje. Petra Dvořáka považuji za dobrou volbu. I když se mi nové zprávy nelíbí. Vnímám daleko lepší programování a provázání čtyř kanálů ČT, lepší self a cross promo, zajímavé cykly, klubové filmy a dokumenty. Nové logo se mi ale nelíbí, navíc nekoresponduje se skvělou grafikou, co v ČT zůstala po Janečkovi.

Zrušení ČT.  Občas to zazní od některých politiků či osobností, ale nikdo se tím vážně nezabývá. Bylo by to nejlepší řešení?

Určitě ne. Naopak, význam televize, která drží alespoň nějakou intelektuální úroveň, v době totální bulvarizace, občas dokonce říkám debilizace komerčních televizí roste. S think-tankem eStat.cz jsme nedávno zadali průzkum veřejného mínění, ze kterého vyplynulo, že asi 80 procent lidí je proti zrušení České televize a Českého rozhlasu bez náhrady. Stejné procento si ovšem také přeje zrušení koncesionářských poplatků a financování veřejnoprávních médií přímo ze státního rozpočtu. Takže: ČT ano, ale trochu jinak.

Přinejmenším "zajímavá" byla role ČT v rámci Prague Pride, kdy byla hlavním mediálním partnerem. Co o tom soudíte?

Považuji to za neomluvitelný úlet a nepochopení úlohy televize veřejné služby. Českou televizi si povinnými poplatky platí jak ti, kterým se podobné akce líbí, tak ti, kterým se nelíbí vůbec. ČT má proto být naprosto nestranná. Jenže v případě Prague Pride, vzhledem k tomu, že ČT byla jejím hlavním mediálním partnerem, nebyla nestranná dokonce a priori. Však také zpravodajství podle toho vypadalo. Byla to spíš propaganda než zpravodajství. A propos. V ten samý čas se na Hostýně konalo velké křesťanské setkání. Také asi deset tisíc lidí. Proč nebyla ČT partnerem i tam? Respektive jinak: když není ČT mediálním partnerem na Hostýně (nebo kdekoli jinde), nemá být partnerem ani na Prague Pride.   

V souvislosti s Prague Pride se mluvilo i o ODS, jejíž pražský primátor pochod opět zaštítil. Kritikům to zdůvodňoval nutností tolerance. Ale co odkaz ODS k tradičním křesťanským hodnotám… Proč se to výrazně neřešilo? Co to na ODS ukazuje?

Prague Pride vůbec není o toleranci, nýbrž o politice a byznysu. Levicové politice a sexuálním byznysu. Primátorova záštita je stejný omyl jako mediální partnerství ČT. Rychlokvašený politik Svoboda je v ODS omylem. Omylem jiného politicky „zmateného“ tragéda, totiž Borise Šťastného, který ho přivedl. Toho Šťastného, kterému pro změnu zcela uniká, že svým zarputilým bojem proti kuřákům nejvíce ničí samotnou lidskou svobodu. A říkám to přesto, že jsem celoživotní nekuřák. Děsí mě, že právě tihle dva, kteří teď spolu pro změnu bojují, jsou na televizní obrazovce jedněmi z nejfrekventovanějších tváří ODS a že pražská ODS je natolik impotentní, že právě tyhle pseudokonzervativce si opakovaně staví do čela. Však to také podle toho s preferencemi pražské a potažmo celé ODS vypadá. Nadbíhání levicovým voličům pravicové straně hlasy nepřinese a ty vlastní jenom odhání.

Co si myslíte obecně o současné ODS? Stále se rozšiřují řady těch, co ji opouštějí, protože podle nich zcela opustila své původní ideje (senátor Pakosta, poslanec Doktor a další).

Copak Pakosta nebo Doktor, mě daleko víc mrzí odchody obyčejných řadových členů, kteří svým odchodem nepotřebují před nikým nic demonstrovat. Víte, ona i sebevětší loajalita a pochopení pro koaliční kompromisy mají své meze. Když politická strana začne porušovat ideje, se kterými stojí a padá, je to opravdu hodně špatně.

Když do jejího čela nastupoval Petr Nečas, svitla mnohým naděje na změnu, splnilo se něco z toho, nebo je Nečas v tomto ohledu zklamáním?

Existuje jedna vlastnost, které si nesmírně cením. Loajalita. Jenže nelze být loajální k někomu, kdo své spolustraníky nazývá debily jen proto, že si myslí něco jiného než pan předseda. To už je prostě za hranou. ODS nikdy nebyla, dokonce ani v době největší Klausovy slávy, tak moc stranou jednoho muže, jako je teď za Petra Nečase. Všichni jsou stavěni před hotovou věc. Diskuse se nevede. Jen vyhrůžka, když to nepodpoříte, padne vláda. Ano, koaliční vládnutí je složitá věc, nota bene v tak složité době a s tak obratnými politickými partnery, jako je Miroslav Kalousek. Můžu proto mít pro některé Nečasovy kompromisy i pochopení, i když jsou pro ODS programově či dokonce ideově za hranou, pro co ale pochopení nemám vůbec, je to, že Nečas předřadil sám sebe a svoje setrvání v čele ODS před všechno ostatní. Jeho personální politika je také jen o tom. Myslím si ale, že právě na to dříve či později dojede.

Vidíte nějakou naději pro českou pravici, aby čelila stále sílící levici, u které se naopak o nějaké ztrátě původních idejí nemluví?

Všechno špatné je k něčemu dobré. Těžká doba odděluje zrno od plev. Někteří zrají jako víno. Podívejte se na Kuberu. Přijdou krajské volby. Budou mít nějaký výsledek. V listopadu bude volební kongres ODS. Ne všichni srazí paty a budou jen přikyvovat. Uvidíme. Těším se na Topolánkův projev. Také jsem zvědavý – a na to se těším obzvláště – jak se po skončení prezidentského mandátu projeví faktor Klaus. Dorůstá nová generace – Kožušník, Černochová, Chalupa... Jsem zvědavý, zda do domácí politiky daleko více nepromluví někteří europoslanci či velvyslanci. Čekám, kdy dojde trpělivost Přemkovi Sobotkovi. Vždycky, když šlo v ODS do tuhého, ťal do živého. Bude to ještě zajímavé. Levice možná vyhraje příští volby, ale okamžitě narazí na ekonomickou realitu. Strach o pravici nemám.

Radim Panenka, 24. 8. 2012



Mgr. Petr Štěpánek – hudebník a spisovatel, 1958

Absolvent Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Hrál s rockovými skupinami Spektrum, Fragment, Natural, Odyssea a Unisono. Natočil s nimi čtrnáct alb, včetně sólového CD Largo doloroso. Je autorem asi dvou set písní. Po roce 1989 se věnuje také novinařině. Stál u zrodu soukromého televizního vysílání, poté byl redaktorem České televize. Články a komentáře publikuje v tisku a na internetových serverech. Doposud vydal sedm knih. V roce 1989 v Hradci Králové spoluzakládal Občanské fórum a o dva roky později ODS. V roce 1994 byl tiskovým tajemníkem předsedy vlády Václava Klause, v letech 1994 – 2006 členem a místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (v dubnu 2003 byla rada odvolána, v květnu 2007 soud odvolání zrušil jako nezákonné, v červnu 2009 byli rehabilitovaní členové rady znovu zpětně odvoláni, v červnu 2012 i toto odvolání soud zrušil jako nezákonné). V letech 2003 – 2006 měl soukromou poradenskou firmu, v letech 2006 – 2011 byl členem Rady Českého telekomunikačního úřadu. V současnosti se opět nejvíce věnuje hudbě a psaní. Je místopředsedou ODS v Královéhradeckém kraji.

Originál článku ZDE