Napsali o mně

Fungování médií veřejné služby by mohlo být efektivnější a koncesionářské poplatky jsou nejen neefektivní, ale i iracionální a asociální. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla iniciativa eStat.cz. Europoslanec a jeden ze zakladatelů eStatu Edvard Kožušník a vedoucí pracovní skupiny eStatu pro média veřejné služby Petr Štěpánek dnes prezentovali publikaci Efektivní média veřejné služby, která si klade za cíl shrnout argumentaci pro zrušení koncesionářských poplatků a sloučení médí veřejné služby a vyvrátit některé mýty, které se v těchto otázkách ve veřejné diskusi usídlily. 

Jedním z takových mýtů je přesvědčení, že financováním ze státního rozpočtu by ČT či ČRo přišly o svou nezávislost na politicích. "Kdo dnes rozhoduje o výši koncesionářských poplatků? Poslanecká sněmovna a Senát. Kdyby chtěli politici veřejnoprávní média přidusit, mohou to udělat tak či onak," uvedl k tomu Petr Štěpánek. Zároveň zdůraznil, že eStat je rozhodně proti privatizaci veřejnoprávních médií  "V době bulvarizace, já říkám dementizace zpravodajství komerčních médií mají veřejnoprávní média svou nezastupitelnou roli." Financování ze státního rozpočtu by ale bylo podle eStatu spravedlivější i efektivnější. "Při výběru koncesionářských poplatků se jejich část po cestě ztrácí, jedná se navíc o degresivní daň."

Ušetřilo by se i sloučením všech tří veřejnoprávních médií do jednoho. "Podle odhadů významných mediálních manažerů by úspory mohly dosáhnout až třetiny současných rozpočtů," uvedl Štěpánek. ČTK by se navíc vyhnula sporné otázce o smyslu své existence v režimu veřejnoprávních médií i problému, co s ohromným majetkem a kulturním dědictvím spočívajícím v archivu ČTK v případě privatizace. "Je to další alternativa budoucnosti ČTK, třetí cesta. V případě sloučení ČT a ČRo v jednu instituci by to mělo svou neochvějnou logiku." Edvard Kožušník na dnešní tiskové konferenci oznámil, že v následujícím půl roce eStat připraví legislativní návrh a předloží ho k veřejné diskusi.

13. 7. 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro otevření publikace Efektivní média veřejné služby klikněte na titulek nebo na obrázek.

Originál článku ZDE