Rozhovory - 2012

Pane Štěpánku, nechcete kandidovat na prezidenta republiky v příštích volbách? My Hradečáci o vás víme,že se neustále bezvýsledně cpete do všech funkcí,tak proč to nezkusit.Jste naprosto nedůvěryhodná postava (zločinec Železný vás nazýval tajtrdlíkem) a divím se Hradeckému deníku,že s vámi vůbec dělá rozhovor!!! Vaše názory nás totiž vůbec nezajímají.
Zdeněk, dnes 11:22

Odpověď vložena: dnes 12:16
Myslím, že byste měl raději kandidovat Vy? Podle Vaší dikce soudím, že jste oduševnělý člověk. A navíc jistě máte podporu všech Hradečáků, když za ně mluvíte.

Stále častěji se hovoří o přímé volbě prezidenta. Koho byste volil?
Jolana, dnes 8:32

Odpověď vložena: dnes 12:11
O přímé volbě prezidenta si myslím, že je to jedna z největších hloupostí, co nás mohla potkat. Šidítko pro ty, kteří chtějí být manipulování. Kdo se v minulosti těšil nevětší oblibě dle průzkumů? Gross, Buzková, senátror cestovka Fischer, dokonce i Paroubek svého času zářil. Je to tragická řada. Největší omyl jsou rychlokvašky, které o co méně toho zatím předvedly, o to více se derou vzhůru. Myslím třeba Švejnara či Fischera č. 2. Preferuji politiky, které jsme si mohli dlouhodobě ověřit v toku času. Myslím, že se ještě objeví zajímavěší jména, než jsou ta, která nyní tlačí některá média.

Slyšela jsem o vašem údajném bouřlivém mládí v Hradci. Jste ještě "bouřlivák" nebo jste se "zklidnil"? Zajdete si občas na pivo s přáteli nebo dáváte přednost vínu nebo něčemu trvdšímu?
Alena, dnes 8:17

Odpověď vložena: dnes 12:01
Všechno má svůj čas. :) Pivečko si občas dám, vínu ani tvrdému příliš neholduji.

Máte čas na rodinu? Na koníčky a jaké máte?
Dáša, dnes 8:14

Odpověď vložena: dnes 12:00
Na rodinu a na děti, zvláště když byly malé, jsem si našel čas vždycky. Myslím, že se mi to vyplatilo. Koníčky - cykloturistika, lyžování, literatura.

Jak jste prožil Vánoce a co jste si dal za předsevzetí do roku letošního?
Majka, dnes 8:13

Odpověď vložena: dnes 11:58
V kruhu rodinném. Předsevzetí si nedávám.

Máte ještě přehled o dění v Hradci Králové? Víte například o systému parkování, kdy se platí jedné firmě, ale městští strážníci lidem sázejí pokuty a botičky? Že se platí na každém rohu?
Libor, dnes 8:12

Odpověď vložena: dnes 11:57
Systém hradeckého parkování znám jako uživatel. Nekritizuji ale jeho samotnou existenci, koneckonců podobný funguje v celé Evropě, ale jeho nastavení a to, jak byl s veřejností komunikován.

Dobrý den, co posloucháte za muziku?
zdenka, včera 20:08

Odpověď vložena: dnes 11:55
Všechno možné. Art rock, hard rock, folk, pop i vážnou muziku.

Dobrý den, dozvěděla jsem se, že jste byl tajemníkem Václava Klause, když byl ve vládě? Jak na něj vzpomínáte? Jaký byl jako člověk? Byla s ním těžká práce nebo byl hodný šéf?
Radka, včera 20:07

Odpověď vložena: dnes 11:54
Václav Klaus je zdaleka nejvýraznější postava naší polistopadové politiky. Bez ohledu na to, zda ho máte rádi, nebo neradi. Práce pro něj byla neuvěřitelná škola, šéf je to občas nesnesitelný. Nikdy před tím ani potom jsem nepotkal tak pracovitého člověka. Na pár jednotlivostí mám občas jiný názor, ale Klausův způsob systémového uvažování je mi blízký. Nejvíce oceňuji jeho schopnost jít proti proudu.

Co jste například řešili v Radě Českého telekomunikačního úřadu?
Milan, včera 20:06

Odpověď vložena: dnes 11:46
ČTÚ je regulátor telekomunikačního trhu a správce kmitočtového spektra. Já se nejvíce zaobíral digitalizací televizního vysílání.

Pane Štěpánek, co vlastně ted děláte?
Pepa z depa, včera 19:58

Odpověď vložena: dnes 11:45
Jsem "volná noha". Chceme letos s kapelou víc hrát. Mimo to píšu komentáře o politice a o médiích. Nedávno mi vyšla knížka Na všechno buď připraven! Teď zrovna probíhají jednání o jejím zfilmování.

Zdravím, co říkáte nové programové skladbě na čt?
Hanka K., včera 19:55

Odpověď vložena: dnes 11:42
Myslím, že se to posouvá správným směrem. Petra Dvořáka znám řadu let, byla to dobrá volba.

Jak se díváte na litry krve na obrazovkách televize? Samozřejmě před 22 hodinou a bez upozornění? Není to nebezpečné pro vývoj dětí a mladistvých?
Honza, včera 19:51

Odpověď vložena: dnes 11:41
Abych pravdu řekl, já se na to moc nekoukám. Děti si na prvním místě mají hlídat rodiče.

Dobrý den, osvětlil byste okolnosti odvolání z RRTV vaší osoby a dalších kolegů? Prý to bylo z důvodu opakovaného závažného neplnění povinností, které vycházejí ze zákona. Děkuji za vysvětlení.
Jarmil, včera 19:42

Odpověď vložena: dnes 11:40
O kauze televize Nova a všech těch arbitrážích kolem i o odvolání Rady pro vysílání v roce 2003 jsem napsal dvě knížky, Válka o Novu a Špinavá hra. Zájemce odkazuji na své webovky www.petrstepanek.cz, kde jsou obě knížky k mání i v elektronické verzi. Garantuji vám, že se nestačíte divit, jak to všechno ve skutečnosti bylo. Odvolání rady z roku 2003 o pět let později soud zrušil jako nezákonné. Stát prohrál neprohratelnou arbitráž a někteří politici tehdejší Špidlovy vlády opravdu uělali všechno pro to, aby Česká republika nevyhrála. Ke stejným závěrům, ke kterým jsem dospěl já ve svých knížkách, došla i parlamentní vyšetřovací komise. Jen to neřekla tak zostra jako já. Dokonce navrhla, že některé osoby by Státní zastupitelství mělo stíhat. Tím to ovšem skončilo. Velký díl na celé blamáži nesou aktivistická média.

Jaký smysl má Rada pro rozhlasové a televizní vysílání?
Jana D., včera 19:31

Odpověď vložena: dnes 11:29
Je to dílem vpouštěč na trh elektronických médií, dílem policajt éteru. Ta první role teď pomalu mizí, protože s digitalizací už je vysílacích cest dostatek. Já sám jsem zastáncem co nejmenší regulace.

Dobrý den, na co vzpomínáte ze své práce v RRTV?
Petr, včera 19:25

Odpověď vložena: dnes 11:24
Byla to hektická doba, zvláště pak některé kauzy, třeba ta okolo Novy. Škoda, že některé příběhy zůstaly pro širokou veřejnost nedopovídané. Řada lidí tak dodnes netuší, že leccos bylo jinak a něco úplně jinak. Tohle nedopovídávání příběhů až do samého konce zdejším novinářům opravdu vyčítám.

Slyšel jsem, že děláte v Českém rozhlase. Co konkrétně?
Josef, včera 16:19

Odpověď vložena: dnes 11:20
Pro Český rozhlas teď píšu komentáře. Zaměstnancem ale nejsem.

Jak vidíte budoucnost tištěných médií? Myslíte si, že přežijí 21. století?
Jarka, včera 16:16

Odpověď vložena: dnes 11:19
Nemyslím si, že zaniknou úplně. Stejně jako nezaniknou klasické knížky. Na jakém vzájemném poměru se tištěná a elektronická média nakonec zastaví, si ale netroufám odhadovat.

Jak se díváte na současné tiché a nenápadné zdražování kvůli DPH?
Vašek, včera 16:13

Odpověď vložena: dnes 11:17
Nikdo nemáme rád zdražování, leč obávám se, že tohle je nevyhnutelné. Žádná domácnost, natož stát, nemůže dlouhodobě vydávat víc, než vydělá.

Moji rřodiče vzpomínají, že jste měl v Hradci nějakou kapelu. Jak se jmenovala a co jste hráli? Věnujete se ještě hudbě?
Monika, včera 16:12

Odpověď vložena: dnes 11:15
V roce 1972 jsem založili legendární hradeckou skupinu Spektrum. V osmdesátých letech jsem "emigroval" do západních Čech, nejdřív to byl Natural a pak další legenda, plzeňská Odyssea. Od roku 1987 máme skupinu Unisono. V posledních letech jsme hráli spíš sporadicky. Letos ale Unisono oslaví 25 let a "staří pánové" se rozhodli, že zas budeme hrát o trochu víc.

Nebylo o vás dlouho slyšet. Co jste vlastně dělal? Znamená to, že se chcete vrátit do politiky?
Pavel, včera 16:10

Odpověď vložena: dnes 11:10
Byl jsem pět let členem Rady Českého telekomunikačního úřadu. Moje hlavní náplň byla digitalizace televizního vysílání. Na to, jak to byla složitá operace, technicky, ekonomicky, politicky i co do různosti zájmů zainteresovaných subjektů, myslím, že až na pár drobností se to docela povedlo. Politiku jsem nikdy úplně neopustil, takže se nemusím nikam vracet. Ale máte-li na mysli konkrétně třeba vysokou politiku, tak tyhle ambice momentálně nemám. Naopak, věnuju se teď spíš tvůrčí práci, hudbě a psaní.

Bavila vás práce v radě? Dal byste příklad, co konkrétně jste tam řešili?
Zdeněk, včera 15:55

Odpověď vložena: dnes 11:05
V roce 1994 jsem vůbec netušil, do čeho jdu. V 90. letech hlavně udělování licencí k vysílání rádiím a televizím. Ale nestěžuju si. Potkal jsem tam pár opravdu zajímavých lidí. Některá přátelství vydržela dodnes, třeba s filmovým historikem Jiřím Novotným ze Zlína, byť Jirka je o generaci starší. Dodnes jsem pyšný na některé věci, které vznikly mým přičiněním, konkrétně třeba licence rádia Beat.

Žijete ještě v Hradci králové? Pokud ne, jak na Hradec vzpomínáte?
Jana, včera 15:55

Odpověď vložena: dnes 11:00
V Hradci jsem bydlel 49 let. Teď už je ze mě venkovan, ale bydlíme kousek za Hradcem, byť v jiném okrese. Za Hradečáka se ale považuju stále.

Jak vidíte současnou úroveň deníků? Myslíte, že jsou všechny objektivní?
Jiří, včera 9:26

Odpověď vložena: dnes 10:57
Dobrý den, zdravím všechny čtenáře! Jsem velkým kritikem práce zdejších novinářů, zvláště těch, co se zabívají domácí politikou. Moc si tady nevyberu.

11. 1. 2012

foto Deník / David Taneček

Originál on-line rozhovoru ZDE