Napsali o mně

Na mimořádné tiskové konferenci ve Štrasburku vystoupila skupina senátorů ODS společně s europoslancem Edvardem Kožušníkem na podporu reformních kroků vlády Petra Nečase. „V době, kdy se formuje neformální koalice odporu proti důchodové reformě, cítíme jako svou morální povinnost podpořit vládu v jejím úsilí o nezadluženou budoucnost České republiky a zajištění důstojných penzí pro její občany po několik příštích generací,“ zahájil tiskovou konferenci Kožušník.

Mediální expert ODS a člen Rady ČTÚ Petr Štěpánek úvodní vystoupení Kožušníka podpořil myšlenkou na doplnění opatření kompenzujících zvýšení DPH. „V souvislosti se zjednodušeným výběrem nepřímých daní formou sjednocování sazeb je třeba se zamýšlet nad zrušením některých kvazidaní. Konkrétně mám na mysli zrušení rozhlasových a televizních poplatků. Tato degresivní daň je nejen velmi nákladná na svou správu, ale zejména nejvíc postihuje chudé a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Zrušení koncesionářských poplatků uspoří ročně každé domácnosti 2160,- Kč.“ Zrušení koncesionářských poplatků by se tak zařadilo mezi další kompenzační opatření, jako jsou valorizace důchodů a zvýšení daňových slev uplatnitelných na děti.

Celkově by toto kompenzační opatření vyšlo na 7,8 mld. Kč. Náklady na penzijní reformu včetně kompenzačních opatření souvisejících se zvýšením sazby DPH by tak z dosavadních očekávaných 26 mld. Kč stouply na necelých 34 mld. To je stále 28 mld. pod experty očekávaným výnosem v souvislosti se sjednocením sazeb DPH. Ti předpokládají, že výběr DPH vzroste o 58 mld. Kč.

Zrušení rozhlasových a televizních poplatků a jejich nahrazení účelově vázanými odvody ve prospěch veřejnoprávních médií právě z výnosu DPH před časem projednával Senát. Tento návrh z pera europoslance Kožušníka a senátora Richarda Svobody tehdy neprošel o jediný hlas. Tehdy odpůrcům návrhu sloužil jako nejčastější argument nedostatek finančních prostředků ve státním rozpočtu. Podle senátora a člena mediální komise Senátu Zdeňka Schwarze tento argument nyní odpadl. „Zrušení koncesionářských poplatků jako kompenzační opatření za sjednocení sazeb DPH mi přijde jako zcela logický a přirozený krok, navíc tím odstraníme jednu z nejnespravedlivějších daní včetně její neefektivní správy. Pokud tento návrh nezapracuje do návrhu reformy sama vláda, zcela jistě jej budu při projednávání v Senátu iniciovat formou pozměňovacího návrhu,“ dodal k celé iniciativě Schwarz.

eStat.cz, Štrasburk 9. 3. 2011