Napsali o mně

Česká televize by se měla soustředit především na svou službu veřejnosti a neplést se do cesty čistě komerčním kanálům. Myslí si to premiér Petr Nečas (ODS), který v on line chatu na zpravodajském serveru Aktuálně.cz reagoval na dotazy čtenářů po prvním zasedání nové vlády. "Jako prostý televizní divák, ne jako předseda vlády, mohu pouze říci svůj subjektivní dojem: ČT 1 a ČT 4 neplní úkoly veřejnoprávního vysílání a jsou to v podstatě poplatky dotované komerční na plytkou zábavu orientované sportovní a zábavní kanály," uvedl Nečas.

Stejného názoru je i mediální expert ODS Petr Štěpánek, s nímž strana počítala po parlamentních volbách do čela sněmovní mediální komise. "Veřejnoprávní médium má za veřejné peníze obsluhovat především ten prostor, který zdarma nezaplňují média privátní. Opravdu potřebujeme z veřejných peněz platit ČT 4 Sport? A má být za veřejné peníze provozován kanál ČT 1, jenž se v hlavním vysílacím čase příliš neliší od privátní konkurence? Nestačily by jako veřejná služba kanály dva, tj. ČT 24 (Info) a ČT 2 (Arte)? Kolik tím ušetříme?" ptal se Štěpánek koncem června v komentáři, který otiskl deník Právo.

Štěpánek se ale do Poslanecké sněmovny neprobojoval a nová sněmovna mediální komisi sloučila s volebním výborem. Společnému výboru předsedá jiný zástupce ODS: Václav Mencl. Ten však nemá s mediální legislativou takové zkušenosti. ODS nyní ve sněmovně nemá žádného poslance, který by se v minulosti profiloval jako odborník na média.

Jan Potůček

Originál článku ZDE