Plnou ParouBack

S pravděpodobností hraničící s jistotou jsme svědky největší korupční aféry v historii této země. Úplatky se pohybují v řádu miliard, hlavními aktéry jsou nejvyšší pohlaváři ČSSD. Ano, dobrá paměť vás neklame, to je ta strana, jež se k moci prodrala za velkohubého vyhlašování akce Čisté ruce. Že by politické zemětřesní jako v Polsku? Kdepak, u nás je klid. A smrad.

Charakteristické je, že Stanislavu Grossovi, coby předsedovi vlády, nezlámala vaz korupce v řádu miliard, nýbrž milionová „prkotina“ s financováním jeho bytu. Netřeba nad tím plakat, poťouchlá historie se jen opakuje. Vždyť ani Al Capone nedojel na vraždy, ale na obyčejný daňový únik.

Jeho nástupce ve funkci Jiří Paroubek jako správný Viktor Čistič celou věc „vyřešil“ tak, že úplatkářskou megaaféru své povedené strany prohlásil za útok na náš ústavní systém a za asistence tajných služeb za původce označil jednoho nebohého podnikatele. Tumáš, čerte, kropáč! Dotyčný může být rád, že ho Paroubek hezky po putinovsku nenechal rovnou arestovat. Ale třeba i na to dojde. Jen co vstanou nové Benešové.

Nepřekonatelná jsou i naše média. Ve středu zazněla z úst opozice přímo zpoza parlamentního řečnického pultu ta nejtemnější podezření, dokonce s konkrétním poukazem na neuvěřitelnou výši úplatků. Naši milí novináři, nedávno ještě nekompromisní bojovníci za svobodu slova, to ve čtvrtek reflektovali takto: Kupříkladu Právo na první stránce píše o tom, že Paroubek a Jandák jsou v čele obliby, MF Dnes má jako otvírák, že řidiče čekají přísné tresty. Korupční miliardy provázející privatizaci Unipetrolu Právo nezmiňuje vůbec, MF Dnes má uvnitř listu jeden kratičký sloupeček, přičemž nejdelší citace se dostalo poslanci ČSSD Šulákovi, jenž věren zásadě, že nejlepší obrana je útok, pohovořil o kuponové privatizaci. Není nad to mít prst na tepu doby.

Kdeže jsou ty doby, kdy MF Dnes měla na první stránce palcový titulek, že ODS má ve Švýcarsku tajné konto ve výši 170 milionů. Stačilo pouhé – posléze nepotvrzené – podezření. To jsme ovšem měli úplně jinou vládu a jiného premiéra. Zřejmě nejsou miliardy jako miliony a není aféra jako aféra. 

Prostý lid své mafiány nadále zahrnuje láskou, pročež se Grossův nástupce ve funkci capo di tutti capi, Jiří Paroubek, vyšvihl do čela žebříčku milovaných. Není se ostatně co divit. Cifry s devíti nulami jsou za hranicí představitelnosti voliče ČSSD a hlídací psi demokracie spokojeně chrápou, zatímco se červení objímají s rudými. Člověka při pohledu na tu politickou hitparádu maně napadá, jak strašně se mýlí všichni ti optimisté, kteří věří, že lidstvo se nějak vyvíjí. Vždyť už na nejstarším dochovaném písemném záznamu lidské historie, jakési sumerské tabulce, se píše: marnost nad marnost, blbec kamkoli se podíváš.

22. 9. 2005